Historia

HISTORIA


Bolaget Börtnan Nöjesproduktion HB startades 1999 av Mats Eklund och Patrik Zackrisson. Det första uppdraget blev att skriva och producera en lunchrevy till Storsjöyran i Östersund. Revyn fick namnet Börtnanrevyn och hade en tremannaensemble bestående av: Mats Eklund, Patrik Zackrisson och den smått legendariske Lasse Kjell från Uddevalla. Revyorkester var Anders Erlandssons småband under ledning av Anders Erlandsson, eller kort sagt Anders Erlandsson var orkestern. Revyn blev en succé och en publik framgång. Vi vill minnas att vi till och med fick lägga in extra föreställningar.  

Börtnanrevyns ensemble på plats i

Uddevalla för repetition och... kaffe.

 

2000 levererade vi vår första revytext till Jämtrevyn, sedermera Östersundsrevyn, som är den revy som vi är huvudleverantörer av texter åt och dessutom den revy som vi båda spelar med i.

 

Under hösten 2000 satt vi med en mängd revyidéer, som vi inte ansåg var spelbara på en scen. Efter mycket vridande och vrängande insåg vi att våra idéer var som gjorda för radioformatet. Vi tog kontakt med Sveriges Radio i Jämtland, som direkt nappade på vår idé om ett humorprogram, som skulle utspela sig på en liten lokal radiostation på den jämtländska landsbygden, med två ”energiska” och ”ambitiösa” radiochefer/reportrar. Valet föll återigen på byn Börtnan och namnet föll sig naturligt:


Eftersom Börtnan i resten av landet kanske mest är känt för att vara ett köldhål med ideliga köldrekord, blev radiokanalens slogan: ”Radio Börtnan – mer än bara kallprat.” Från början planerades tio avsnitt under lika många veckor, med start i januari 2001. Under pågående sändningsperiod utökades det till drygt 20 avsnitt. Och före midsommar hade vi till och med kommit överens om en fortsättning under hela hösten.


Radio Börtnans julmarknad utanför bua i Börtnan.

 

Det blev till slut totalt åtta säsonger och ungefär 200 avsnitt innan vi sommaren 2006 stängde ner radiostationen. Vi gjorde en paus från radion i juni 2004 fram till januari 2006. En paus som vi själva aldrig trodde skulle sluta, men vi återvände och gjorde en säsong till.  När vi summerade Radio Börtnan hade vi på fyra år producerat och skrivit drygt 600 radiosketcher.

 

 

Sommaren 2004 tilldelades vi gemensamt författarutmärkelsen ”Povels Penna”, som delas ut av LIS, Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige.


 

Povel berättar om hur man spelade revy förr

och drar samtidigt några av sina favoritvitsar.

 

Vill du läsa vårt tackbrev till Povel, tryck i så fall HÄR.

 

På hösten 2004 fick vi en förfrågan om att vara huvudförfattare till Motala Lokalrevy. Vi kände oss hedrade och tackade ja, sedan insåg vi problematiken med att skriva lokalrevy i en stad där en av oss aldrig varit och den andre bara tankat vid ett tillfälle. Med bra uppbackning från Motala och efter att vi läst igenom ett par hundra tidningsartiklar från de lokala avisorna gick det faktiskt vägen. Vi var huvudförfattare åt Motala Lokalrevy i fyra år, fram till 2008.

 

Sommaren 2006 var det dags att skriva ännu ett nytt kapitel i företagets historia. Vi hyrde Storsjöteatern i Östersund och satte upp en "gammal hederlig" varietéföreställning.


 

Ensemblen bestod förutom oss själva även av primadonnan Lena Ljung-Falk, samt tre högklassiga cirkusartister: Henrik Gärd, Östersund; Johanna Abrahamsson, Ljungskile; samt Mattias Jönsson, Uddevalla.© 2020 Börtnan Nöjesproduktion HB. All Rights Reserved.